Ce cautam in Romania?

căutare personalizată

miercuri, 16 decembrie 2009

Cutremur in 60 de zile

Cutremur in 60 de zile
30 November, 2009 13:03 PM

Seismologii se asteapta la un eveniment major
In 2009, activitatea seismica a luat-o razna * Pana in mai-iunie, numarul cutremurelor mici s-a triplat * Acum exista o acalmie de rau augur * Perioada de revenire este de 32 de ani * Apa din acumulari a inceput sa vibreze * Guvernantii cunosc situatia dar e trecuta la secret * Ca si hartile si masuratorile senzorilor

In mod normal, in tara noastra se produc intre 10 si 15 cutremure mici, intre 2 si 4 grade Richter, in fiecare luna. Anul acesta, din pacate, activitatea seismica a luat-o razna. In aprilie numarul cutremurelor s-a dublat brusc, iar in lunile urmatoare s-a triplat. Focarele seismice de suprafata s-au activat, lucru care nu se intampla decat odata la 50 sau 100 de ani, si am asistat uluiti la cutremurul cu magnitudinea de 5,5 grade Richter din Marea Neagra, in apropriere de litoralul romanesc, in luna august. Ei bine, luna aceasta situatia s-a modificat din nou, tot brusc. Asistam la o acalmie ciudata, despre care seismologii spun ca nu este deloc de bun augur. In urmatoarele doua luni s-ar putea sa ne surprinda o catastrofa tectonica.

”In acest moment asistam la o acalmie brusca a activitatii sesimice in Romania. Este o abatere de la normal, in sensul ca panta seismica se modifica a doua oara in acest an. Dupa ce in aprilie numarul cutremurelor a crescut brusc, acum numarul lor a scazut, tot brusc. In mod normal, seismele periodice trebuie sa fie constante. Evenimentele de anul acesta ne ingrijoreaza si ne asteptam ca in cursul lunii decembrie 2009 sau ianuarie 2010 sa asistam la miscari tectonice mari”, ne-a spus seismologului Toader Victorin, seful laboratorului de avertizare seismica din cadrul Institutului Roman de Seismologie Aplicata. Declaratia, in exclusivitate, este socanta, iar contextul ei este, cum sa spunem, cel putin foarte interesant.

Perioada de revenire de 32 de ani

In decembrie 2008, primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, a iesit cu o declaratie care a lasat opinia publica cu gura cascata. Doctorul a spus ca se teme ca Bucurestiul va fi lovit de un seism puternic in anul 2009, conform unor informatii pe care spunea ca le are de la Guvern si ca un asemenea cutremur ar putea sa omoare 500.000 de bucuresteni. Toata lumea a spus ca e nebun. Dar edilul avea dreptate. Hotararea de Guvern nr. 548/2008 privind situatiile de urgenta trateaza in capitolul al III-lea hazardul seismic in Romania. Documentul specifica foarte clar intr-un paragraf: “In conformitate cu studiile efectuate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada medie de revenire de 32 de ani (n.r. din 1977 si pana in 2009 au trecut exact 32 de ani). Pe baza acelorasi studii au fost stabilite si perioade de revenire a cutremurelor cu diferite intensitati in Bucuresti”. In hotarare nu se specifica insa care institutii specializate au facut studiile mentionate. Din toate declaratiile ar rezulta ca ele nu provin din Romania.

Acumularile de apa au inceput sa vibreze

In aprilie 2009 seismologul Toader Victorin atrage atentia ca activitatea seismica isi va modifica ritmicitatea in cursul anului 2009. Intr-adevar, in vara numarul seismelor s-a dublat sau triplat. Cutremurele mici, de 2 pana la 4 grade Richter au fost atat de dese incat „apa din marile acumulari hidrografice a inceput sa vibreze”, dupa cum a spus in iulie generalul Emil Strainu, fost consilier parlamentar pe probleme de amenintari neconventionale si asimetrice. Mai mult, generalul a atras atentia, tot in iulie, ca s-au activat focarele seismice de suprafata din Romania si ca tensiunile tectonice acumulate sunt atat de mari incat toate tarile balcanice sunt in stare de alerta seismica. Mentionam, in paranteza, ca Vrancea nu este singurul focar seismic din Romania. Daca cutremurele se produc aici la adancimi mari, adica peste 100 de kilometri, exista o multime de alte focare de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul tarii, din Banat pana in Dobrogea si din Satu Mare pana in Giurgiu. In cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pana la 70 de kilometri adancime si au efecte zonale devastatoare. Conform statisticilor, activarea lor are o periodicitate de 50 sau 100 de ani.

Schimbari ale caracteristicilor magnetice

“Din cauza tensiunilor din scoarta terestra, au aparut schimbari ale caracteristicilor magnetice si electrice ale atmosferei cauzate de schimburile energetice dintre Pamant si paturile superioare ale atmosferei, in special ionosfera – de aici descarcarile electrice violente din ultima perioada”, a mai spus la vremea respectiva generalul Emil Strainu. Ei bine, in august, un centru seismic de suprafata din Marea Neagra a produs un cutremur de 5,5 grade Richter care s-a simtit in toata Dobrogea, pana la Bucuresti.

Seism iminent

Septembrie 2009: in Bucuresti s-a desfasurat cel mai mare exercitiu de simulare a unui cutremur organizat in Romania dupa 1989. Sute de militari, zeci de autospeciale de pompieri si echipaje SMURD, precum si elicoptere ale ministerului de Interne, au simulat in Capitala interventia in urma unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter...
In fine, octombrie 2009: prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei a declarat ca, in cazul unui cutremur de peste 7 grade Richter, peste 35.000 de constructii din Bucuresti vor fi distruse sau avariate.
De ce toate aceste declaratii si simulari? Pentru ca seismul devastator, la care ne asteptam de mai multi ani, este iminent.
Dupa 1977, specialistii geologi din Romania au intocmit mai multe harti de micro si macrozonare seismica, pentru a vedea unde si de ce se amplifica cutremurele in tara noastra si, in special, in Bucuresti. Au fost montate mai multe sonde seismice, in diferite puncte ale tarii, acestea au inregistrat toate cutremurele produse in timp, apoi datele au fost puse cap la cap si s-au tras concluziile.

Harti tinute secret de guvernanti

Conform hartilor realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990, a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Cel mai prost stau zonele de vest ale Capitalei, unde solul amplifica cu un peste un grad Richter un cutremur venit din Vrancea. Un cutremur de 7 grade Richter, de pilda, este simtit in Militari la 8,24 Richter. Lucru pe care cei ce vor sa cumpere locuinte in aceste zone ar trebui sa il stie atunci cand dau banii... Mai mult, exista harti ale Romaniei care indica zonele unde oricand ne putem astepta la cutremure de peste 7 grade Richter. Din pacate aceste harti sunt tinute secrete de catre guvernanti, iar constructorii nu stiu ca trebuie sa tina cont de seismicitatea zonelor Romaniei, care e diferita de la un loc la altul.

Palatele tiganesti cad primele

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai puternice seisme produse in Romania. Avand o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter, acesta a facut intr-un timp de circa 55 de secunde 1.578 de victime in toata tara, dintre care 1.424 numai in Bucuresti, si a distrus in jur de 35.000 de locuinte.Ce se poate intimpla la urmatorul seism major?
Primele cladiri care se vor darama nu sunt cele cu bulina rosie, cum s-ar crede, ci palatele tiganesti cu turnulete. Cele cateva mii de astfel de constructii din Romania se vor transforma in moloz la un cutremur de 6 grade pe scara Richter, care sa dureze cateva zeci de secunde.Nu se stie cu exactitate de unde s-au inspirat tiganii cand si-au ridicat primele palate, dupa 1990. Exista deja in Romania studii de specialitate asupra lor, facute de profesori in arhitectura, care nu spun daca ideea a venit de la vreun stil local, romanesc, pe care sa-l fi diversificat cu ornamente vazute in filme sau emisiuni TV.
Multi au crezut ca aceste cladiri cu unul sau mai multe etaje locuibile si turnulete stralucitoare puse una peste alta doar cu scop decorativ, au costat o avere fiecare. Adica tiganii, neavand in ce sa mai bage banii facuti in Occident, ori in Romania, s-au apucat de construit mamuti din ciment, urati la infatisare, dar mari si solizi. Un palat tiganesc pare a fi realizat cu sute de mii de euro. Dar lucrurile nu stau tocmai asa. In primul rand costurile au fost mult mai mici, tiganul avand intentia doar sa impresioneze si mai putin sa cheltuiasca banii. Asa ca beneficiarii cu sange nomad au cerut constructorilor sa le respecte indicatiile: materiale ieftine si cat mai putine, fundatii mici, dar briz-brizuri cat mai multe si cat mai la vedere. Totul a mers exclusiv pe imaginatia tiganului.

Proiecte modificate de proprietari

In cele mai multe cazuri, pentru obtinerea autorizatiilor s-au prezentat proiecte corect facute, dar dupa scoaterea documentelor tiganul facea tot ce stia. Adica modifica proiectul dupa bunul plac. La darea peste cap a regulilor in constructie au contribuit si mesterii zidari, care le-au cantat beneficiarilor in struna, fara sa-i avertizeze asupra pericolului. S-a mers pe zicala "clientul nostru, stapanul nostru" la modul explicit... Luand exemplul primului palat de tip pagoda din tiganie, intreaga elita a comunitatii a ridicat "gemeni" ai acestuia, pentru a se evidentia ca apartinand clasei avute. Asa au aparut aglomerarile de imobile cu turnulete in cartierele asa-zis "bogate" din tiganie, constructii care nu se potrivesc cu nimic din mediu inconjurator si sunt atat de urate incat doar ca nu tipa. Pentru rommi aspectul estetic nici nu mai are vreo importanta. Important este sa mimeze opulenta, iar mima sa fie acceptata de comunitate.
In 1998, inginerul constructor Ilie Voinescu, specialist in cadrul unei firme particulare, a fost solicitat sa verifice structura de rezistenta a unui palat tiganesc din sudul Capitalei Romaniei, deoarece incepuse sa se crape, desi avea doar un an vechime. Specialistul si-a adus aparatura si a verificat constructia. Concluzia a fost ca palatul cu trei niveluri este pe cale sa se prabuseasca deoarece structura de rezistenta e discontinua, peretii sunt foarte subtiri, fierul beton folosit in placi e mult mai rar decat normativul iar fundatia nu are decat 70 de centimetri. Curios,inginerul Voinescu a mai propus catorva tigani cu palate sa le verifice soliditatea caselor. A urmarit in special zona Bucuresti, Alexandria si Giurgiu. Acest perimetru este cel mai zdruncinat in timpul cutremurelor, deoarece terenul moale permite undei seismice sa se propage usor.. Mai mult, miscarea tectonica pornita din Vrancea se izbeste de Muntii Balcani si se intoarce in sudul Romaniei. Acesta este motivul pentru care localitatea Zimnicea a fost greu afectata de seismul din 1977.
Conform datelor lui Ilie Voinescu, palatele tiganilor cu zeci de turnulete din perimetrul studiat sunt ca niste castele din carti de joc. La prima miscare seismica de peste 6 grade pe scara Richter se fac una cu pamantul.

Constructii cu materiale ieftine

Faptul ca aceste constructii sunt subrede este stiut si la Institutul de Arhitectura Ion Mincu. "In cele mai multe cazuri, nimic nu este nici pe departe atat de solid pe cat pare la aceste constructii. Materialele folosite sunt foarte ieftine si puse in opera modest. Totul e facut rapid si in spiritul de improvizatie. Cand vezi palatele acelea vag plutitoare, sustinute de colonete ireal de subtiri, iti dai seama ca e un mod de a mima importanta edificiului", a spus arhitectul Catalin Berescu. Deocamdata nu se stie ce se va intampla cu aceste edificii, care sunt un fel de cosciuge in care tiganii s-au bagat singuri. Cu banii pentru consolidare s-ar putea face o cladire noua, deci investitia nu se justifica. Pentru daramarea lor este iarasi nevoie de multi bani, avand in vedere faptul ca sunt multe si mari.



duminică, 6 decembrie 2009

Accidente la TV - Live

Andreea Mantea, cu sanii la vedere la “Dansez pentru tine”!
Daca unul dintre ele a fost cat se poate de placut asta pentru ca Andreea si partenerul ei de dans au scapat de duel la finalul editiei, cel de-al doilea a fost un picut stanjenitor!

In timpul unui dans tiganesc ceva mai saltaret, frumoasa bruneta a ramas cu un san pe-afara! Andreea a dansat asa toata coregrafia pentru ca nu si-a dat seama de incident decat... la finalul dansului.

Cel care a observat imediat incidentul a fost iubitul vedetei, care s-a aratat vizibil deranjat de cele intamplate.


Dans cu sanul pe afara
Dansul energic este periculos pentru doamnele cu o tinuta extravaganta, dar foarte bun pentru audiente.



Cu sanul pe afara in direct la TV

un ingredient neasteptat in reteta doamnei de la TV


Cu sanul pe afara la blind date show

I-a jucat feste maieul dupa ce a vrut sa demonstreze ca e o buna dansatoare.