Ce cautam in Romania?

căutare personalizată

sâmbătă, 12 iunie 2010

15 ciudatenii ale corpului uman

Oamenii spun adesea ca stiu un anume lucru ca pe ochii din cap, pentru a indica faptul ca sunt familiarizati cu el.

Dar cat de multe stii de fapt despre propriul corp?

Iata 15 lucruri care ar putea sa te surprinda!

1. Amprenta de pe limba

Nu scoate limba daca vrei sa-ti ascunzi identitatea. La fel ca si in cazul amprentelor digitale, toata lumea are si o amprenta linguala unica!

2. Naparlesti

Animalul de casa nu e singurul care are o problema de naparlire. Oamenii pierd aproximativ 600 000 particule de piele in fiecare ora. Astfel se aduna cam 750 g in fiecare an.

3. Cate oase ai?

Un adult are mai putine oase decat un bebelus. Ne incepem viata cu 350 oase, dar deoarece oasele fuzioneaza in timpul cresterii, sfarsim prin a avea doar 206 la varsta adulta.

4. Intestine lungi

Intestinul subtire este de aproximativ 4 ori mai mare decat inaltimea persoanei. Daca nu ar fi extrem de infasurat, lungimea sa de aproximativ 7 metri nu ar incapea in cavitatea abdominala, si am face mizerie in jurul nostru...

5. Bacteriile

Acum chiar ca ti se va ridica parul pe spinare: fiecare centimetru patrat de piele apartinand corpului uman este populat cu 32 milioane de bacterii, insa, din fericire, majoritatea sunt pasnice.

6. Sursa mirosului corporal

Sursa subsuorilor sau a picioarelor urat mirositoare este transpiratia. O pereche de picioare are 500 000 glande sudoripare, care produc peste 500 mL transpiratie zilnic.

7. Viteza stranutului

Aerul care iese in timpul stranutului poate avea pana la 2 km/h, iata deci un motiv bun pentru a-ti acoperi nasul si gura cand stranuti, sau pentru a te feri cand te simti amenintata.

8. Distanta parcursa de sange

Sangele calatoreste mult prin corp. In fiecare zi, el strabate 96 000 km prin vasele sangvine din corp, iar inima pompeaza zilnic 7600 kg sange prin aceste vase.

9. Cantitatea de saliva

S-ar putea sa nu vrei sa inoti in scuipat, insa daca l-ai pastra pe tot, ai putea! Intr-o viata, o persoana produce aproximativ 25 000 litri de saliva, destul pentru a umple doua piscine!

10. Cat de tare sforai?

Pana la varsta de 60 ani, 60% dintre femei si 40% dintre barbati vor sforai. Nivelul de zgomot produs de sforait poate varia de la 60 pana la 80 decibeli, asta inseamna ca se aude ca si cum ai sparge un zid de beton cu bormasina. Zgomotele de peste 85 decibeli sunt considerate periculoase pentru urechea umana.

11. Culoarea parului si bogatia sa

Blondele se pot distra sau nu mai mult, dar cu siguranta au mai mult par. Culoarea parului depinde de densitatea sa, iar blondele (naturale) sunt in varful listei. In general, capul uman numara 100 000 foliculi pilosi, fiecare dintre ei fiind capabil sa produca 20 fire de par pe durata de viata a unei persoane. Blondele au aproximativ 146 000 foliculi, brunetele 110 000 foliculi, fetele cu parul saten au chiar 100 000, iar roscatele sunt cele mai dezavantajate, cu numai 86 000 foliculi.

12. Cate mirosuri retii?

Nasul omului nu este la fel de sensibil ca cel al cainelui, insa isi poate aminti 50 000 mirosuri diferite.

13. Cresterea unghiilor

Daca iti tai unghiile de la maini mai des ca pe cele de la picioare, e normal. Unghiile care sunt expuse si care sunt folosite cel mai des cresc mai repede. De asemenea, unghiile cresc mai repede la mana cu care scrii si la degetele mai lungi. In medie, unghiile cresc cu aproximativ 2.5 mm in fiecare luna.

14. Greutatea capului

Nu e de mirare ca bebelusii nu reusesc sa-si tina capul in primele luni de viata: capul uman reprezinta 1/4 din lungimea noastra totala la nastere, si numai 1/8 din aceasta la varsta adulta.

15. Nevoia de somn

Omul poate rezista fara somn destula vreme, insa 11 zile ii sunt fatale. Dupa 11 zile de nesomn, vei adormi... pe vecie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu