Cand si-a terminat munca, a stins lumina de la biroul sau, apoi a pasit prin intuneric spre iesire, cand, deodata, a vazut un fenomen uluitor: vasele in care se afla drojdia de bere iradiau o lumina fluorescenta. A fost ca un semn: din momentul acela, inginerul german a inceput sa studieze fara incetare ceea ce era considerat un simplu reziduu - drojdia. Surprizele nu au intarziat sa apara. La scurta vreme, Schulze a descoperit ca substanta aceea pastoasa si maronie avea o multime de insusiri legate de sanatate: aplicata pe piele, drojdia de bere vindeca foarte rapid ranile, iar administrata intern scurta convalescenta dupa diferite boli. Chiar si animalele slabite se inzdraveneau ca prin farmec atunci cand erau tratate cu ea. Incurajat de aceste rezultate, inginerul si-a tratat cu drojdie si sotia bolnava de cancer si - minune! - boala nu a mai progresat. Din nefericire, la vremea aceea era probabil mult prea devreme pentru asemenea descoperiri, asa ca observatiile si cercetarile lui Schulze au fost trecute sub tacere de catre comunitatea medicala, pentru ca apoi sa cada in uitare. Abia pe la mijlocul secolului al Xx-lea, cercetarile inginerului german aveau sa fie luate in serios de catre medici si biochimisti, un demers care a revolutionat stiinta in general si medicina in special.
Ce este drojdia de bere?
Este o aglomerare de ciuperci inferioare (Saccharomyces cerevisiae), de dimensiuni microscopice, dar care se comporta ca niste adevarate uzine de medicamente, ce produc aproape intreaga gama de aminoacizi esentiali, toate vitaminele din complexul B, enzime, minerale in forma asimilabila (calciu, magneziu, fosfor) si anumite oligoelemente indispensabile vietii (in special seleniu). Sute de studii facute in ultimele decenii arata faptul ca substantele secretate de drojdia de bere joaca un rol esential in intretinerea sanatatii si in vindecarea unor boli, de la cele mai usoare la cele mai grave.
Poate cea mai importanta calitate a acestui supliment nutritiv este faptul ca acopera carentele de vitamine din complexul B, care, mai ales acum, la sfarsit de iarna si inceput de primavara, afecteaza majoritatea oamenilor. Aceasta, in conditiile in care cele noua vitamine din acest complex sunt indispensabile pentru functionarea oricarui organ sau sistem din corp. Vitamina B1 este necesara pentru sistemul nervos si cardiovascular, fiind folosita contra bolilor de inima, contra depresiei si a asteniei. Vitamina B2 este esentiala pentru piele, fiind indicata in toate afectiunile dermatologice. Vitamina B3 este implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos, in timp ce vitamina B5 este un stimulent natural al glandelor cortico-suprarenale, marind rezistenta la infectii si la stres. Vitaminele B7 si B8 sunt implicate in metabolismul colesterolului si al proteinelor, fiind importante si pentru mentinerea sanatatii si rezistentei parului. Vitamina B9 este un elixir contra anemiei si pentru mentinerea echilibrului hormonal, in timp ce vitamina B12, care actioneaza asupra sistemului nervos, mareste puterea de concentrare, favorizeaza eliminarea unor simptome specifice stresului psihic. In fine, vitamina B15 - ultima descoperita - favorizeaza schimburile de oxigen la nivelul tesuturilor si este un remediu minune contra imbatranirii, contra infertilitatii si a bolilor hepatice. Numai din aceasta scurta enumerare si ne putem da seama de extraordinarele aplicatii terapeutice ale drojdiei de bere. Insa, inainte de a le cunoaste, va trebui sa aflam cate ceva despre modul de administrare a acesteia.
Drojdia de bere - recomandata intregii familii
Esti bolnav sau te simti obosit? Un leac la indemana este drojdia de
bere. Nu este nici scumpa, nici greu de gasit. Si este foarte buna nu doar
pentru revigorarea si detoxifierea organismului, ci si pentru tratarea a
numeroase boli.
Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, drojdia de
bere mai este folosita in diete de slabire si in tratamente cosmetice.
100 grame de drojdie de bere contin:
* de 10 ori mai multa vitamina B1 decat painea integrala;
* de doua ori mai multa vitamina B2 decat ficatul;
* de 10-20 de ori mai multa vitamina PP;
* de 10 ori mai multa vitamina B6 decat carnea;
* de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decat cerealele;
* de 20 de ori mai mult acid folic decat taritele de griu.
Drojdia de bere este recomandata in avitaminozele (lipsa
vitaminelor) complexe sau simple ale grupului B, in afectiuni
neurologice si neuromusculare, precum si in manifestarile nervoase ale
alcoolismului.
Prin activitatea sa hepatoprotectoare, este indicata si in starile
precirotice. Studiile au aratat ca drojdia de bere este indicata in
toate afectiunile intestinale si in prevenirea accidentelor survenite in urma
administrarii de antibiotice.
Consumul de drojdie de bere regleaza nivelul colesterolului in sange,
aduce la valorile normale tensiunea si favorizeaza activitatea
miocardului. Studii comparative efectuate au aratat ca persoanele cu
boli cardiace care consuma sistematic acest supliment alimentar au cu 30%
mai putine probleme decat cardiacii care nu il consuma.
Drojdia de bere contine vitaminele:
* B1 - eficienta in combaterea tulburarilor digestive, cardiace, pentru tratarea depresiilor, nevralgiilor si oboselii;
* B2 - utila in combaterea eczemelor, a imbatranirii pielii;
* B3 - implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos ;
* B5 - stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu antistres, mareste rezistenta la infectii ;
* B7 - care neutralizeaza colesterolul, fiind indicata in obezitate; previne caderea parului;
* B8 - utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor;
* B9 - are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal;
* B12 - care actioneaza asupra sistemului nervos, marind
puterea de concentrare, ameliorand cefaleele; contribuie la mentinerea
echilibrului hormonal;
* B15 - amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune
impotriva imbatranirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului;
* K - intervine in procesul de coagulare a sangelui si
contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential in procesul de
mineralizare (fixare a calciului);
* E - mareste rezistenta la infectii si intervine in metabolismul
si functiile diferitelor tesuturi, organe si sisteme (organe de
reproducere, glande endocrine, muschi, sistem nervos), in procesul cresterii si in
procesul de coagulare.
Supliment alimentar pentru intreaga familie
Doza zilnica pentru un adult este de trei lingurite de drojdie
de bere, care se administreaza pe stomacul gol, dimineata, la pranz si
seara.
La copii, administrarea de drojdie de bere este foarte importanta
pentru stimularea proceselor de crestere, pentru dezvoltarea psihica si
mentala armonioasa. Doza pentru copiii intre 4 si 8 ani este de o treime din
cea pentru adulti, iar pentru copiii intre 8 si 14 ani este o jumatate din doza pentru adulti.
Sfaturi utile:
Pentru intarirea sistemului imunitar, se pune intr-o ceasca drojdie de bere cat o nuca si o cantitate egala de miere, deasupra. Se lasa sa stea 10 minute, apoi se amesteca bine. Se man anca dimineata si seara, inainte de mese, 4 zile/luna.
In cazul anemiei se recomanda urmatoarea reteta :
Intr-un vas de sticla se pun urmatoare ingrediente: 1/2 litru
lapte dulce, 4 linguri drojdie de bere, o ceasca de lapte praf
degresat, o lingura de miere de albine. Se amesteca pana se dizolva mierea complet. Se mai adauga 1/2 litru lapte prospat. Se bea o cana intre mese si una seara la culcare. Cantitatea ajunge pentru doua zile. Drojdia folosita trebuie sa fie proaspata.
Tratamentul se face cate 10 zile cu 10 zile pauza.
Drojdia de bere slabeste...
Indicatiile terapeutice ale drojdiei de bere sunt si dietetice,
bazindu-se indeosebi pe bogatia de vitamine B. Daca vrei sa slabesti,
este recomandat sa consumi drojdie de bere uscata pe care sa o dizolvi in
apa si nu in sucuri de fructe (te pot balona). Dizolva 2-3 lingurite de
drojdie de bere si consum-o intre mese. Vei slabi fara efort si fara ca
organismul tau sa sufere!
.... si te face mai frumoasa
Toate elementele din grupul vitaminelor B sint indispensabile
cresterii parului, in special inositolul, acidul folic si cholina.
Drojdia de bere se gaseste si intr-un medicament recomandat impotriva caderii
parului, deteriorarii structurii parului si a tulburarii de crestere
ale unghiilor.
Drojdia de bere poate fi folosita si extern, ca ingredient pentru prepararea cremelor si mastilor pentru fata. Indiferent decomponentele pe care le contin, acestea se lasa pe fata 30 de minute, dupa care se spala cu apa calduta. Se folosesc o data pe saptamana.
Masca pentru tenul gras si acneic
1 albus spuma + sucul unei rosii + 10 g drojdie de bere
2 lingurite de drojdie de bere + 2 linguri de ulei de masline + 2
linguri de miere lichida
1 lingurita de drojdie de bere + 15 picaturi suc de lamaie
2 linguri de zeama de lamaie + 1 lingurita de drojdie de bere + 5 g
talc
Masca hidratanta pentru ten normal
1 lingurita de drojdie de bere + 1 lingurita crema nutritiva + 1/2
lingurita zeama de lamaie
Masca pentru ten uscat
1 lingurita de drojdie de bere + 1 lingurita de miere de albine
Masca pentru ten patat
1 lingurita de drojdie de bere + 2 lingurite de apa oxigenata
Masca pentru ten cu pistrui
3 linguri de zeama de lamaie + 2 lingurite de drojdie de bere + 20 g
tarite de grau.
Crema zilnica antirid
O lingurita de drojdie de bere proaspata se dizolva in suc de
catina. Dupa ce obtii o pasta, lasa compozitia la rece o jumatate de ora, apoi
aplic-o pe obraz si pe gat. Las-o sa actioneze 15 minute, apoi spala-te
cu multa apa.
Carmen Rusu
Drojdia - complex B natural
"Hrana ta sa fie leacul tau, iar leacul tau sa fie hrana ta", spunea
Hippocrat. Poate ca cel mai elocvent exemplu pentru acest aforism este
drojdia de bere. De altfel, efectele benefice ale drojdiei (levurilor
alimentare) sunt cunoscute inca din antichitate, cund babilonienii,
egiptenii si celtii, care o foloseau pentru prepararea bauturilor
alcoolizate, cunosteau si actiunile benefice ale acesteia asupra
tenului si a pielii. De asemenea, Hippocrat, celebrul medic grec, ar fi
descoperit actiunea diuretica a drojdiei de bere, pe care o recomanda ca remediu.
In prezent, folosirea in scop terapeutic si preventiv a drojdiei de bere
castiga din ce in ce mai mult teren. Pe piata occidentala, dar si in
Romania exista deja in farmacii suplimente alimentare de drojdie de
bere.
Levurile alimentare apartin unor grupe de ciuperci microscopice
unicelulare - cu un diametru intre 6 si 10 microni - denumite
stiintific Saccharomyces cerevisiae, prezente in aer. Aceste ciuperci microscopice
produc, in absenta oxigenului (conditii anaerobe), fermentarea
alcoolica a unor zaharuri - zaharoza, lactoza si maltoza. Levurile de bere sunt
adesea confundate cu drojdia alimentara, care isi pierde puterea de fermentare
si o mare parte dintre vitamine in cursul prelucrarii termice. Drojdia de
bere vie si cea medicinala, uscata la o temperatura sub 30 de grade, isi
pastreaza puterea de fermentare si proprietatile benefice. In general,
este recomandata pentru regenerarea pielii si pentru bolile dermatologice
(furunculoze, dermatoze, acnee, ulcere ale mucoaselor, ulcere
varicoase, escare, arsuri, infectii etc.) si pentru tulburarile intestinale si
digestive. Bogata in sulf, drojdia de bere creste capacitatea de
aparare a organismului - prin cresterea sintezei de globule albe (limfocite) - si
ajuta la o mai buna eliminare a produsilor toxici din organism. De
asemenea, datorita bogatiei de vitamine B, drojdia protejeaza sistemul
nervos.
Revitalizant natural
Drojdia de bere este un excelent revitalizant si, consumata cu regularitate, ajuta la intarzirea procesului de imbatranire, sustin nutritionistii. Nu trebuie, insa, consumata ca atare, in stare vie, ci sub forma de extracte in care drojdia este inactivata. Pe piata farmaceutica exista diverse complexe vitaminice care contin drojdie de bere. Variantele in care acest produs poate fi fabricat sunt multiple:
de la granule sau pulbere, preparate care se pot adauga in orice m anca re
pe care o consumam, pana la tablete sau capsule care se iau ca atare.
Levurile de bere contin aproape toate elementele de care organismul
uman are nevoie: 16 acizi aminati, glicogen, lipide, 14 saruri si substante
minerale, enzime, sisteme de oxidoreducere (citocrom si glutation -
principale sisteme de oxidoreducere) , factori de crestere (inozitol,
acid pantotenic, acid paraaminobenzoic, coline), vitamine (B1, B2, B6,
biotina - denumita si B8 sau H, B12, provitamina vitaminei D, vitamina E;
niacina - denumita si vitamina B3 sau PP).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu