Ce cautam in Romania?

căutare personalizată

marți, 7 iulie 2009

Demolarile de vineri noapte fac loc turnului de 200 de metri la Piata Romana

Terenul de vizavi de ASE, pe care se doreste construirea unui turn de 200 de metri, a inceput sa fie debarasat de constructii. Ca si in cazul casei de pe strada Maria Rosetti nr.38, unde jumatate din imobil a fost demolat intr-o sambata dimineata, pe furis, doua anexe ale caselor din spatele Caii Dorobantilor au fost puse la pamant vineri noapte, pana ca autoritatile sa apuce sa faca ceva.

„Anexele unor case de pe terenul unde a fost propus turnul acela de 200 de metri au fost puse la pamant fara niciun fel de autorizatie de construire. Demolarea a inceput miercuri, a continuat joi si vineri, pana la zece noaptea, cand s-a aflat si am sesizat Politia Comunitara sector 1 si Inspectia de Stat in Constructii. Incredibil este ca, si dupa ce au venit cei de la ISC si au cerut sistarea lucrarilor, demolarile au continuat. Se apeleaza la astfel de practici deoarece autoritatile nu pot face mare lucru pana nu li se prezinta actele, iar cand se constata ilegalitatea, casa este demolata. Asociatia Salvati Bucurestiul va cere Politiei Comunitare a Sectorului 1, Directiei de Cultura Bucuresti si Politiei Monumentelor sa constate faptele comise si sa inainteze un dosar penal catre Parchet”, ne-a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Paul Ionescu, reprezentantul firmei Rubin Gold, proprietarul terenului, a declarat ca lucrarile au fost efectuate in curte si prin urmare nu au avut nevoie de autorizatie: „Noi nu ne-am atins de case. Am demolat un garaj vechi, ca sa facem o parcare publica. Reprezentantii Primariei sectorului 1 au venit si cand au vazut despre ce este vorba ne-au lasat in pace”.

Desi Paul Ionescu spune ca demolarile nu au nici o legatura cu eliberarea terenului pentru amplasarea turnului, proprietarii terenului par foarte indarjiti sa construiasca.

Acum doua saptamani, acestia au revenit la Comisia Tehnica de Urbanism cu toate cele trei proiecte pe care le-au prezentat la inceputul lunii mai (un turn de 200 de metri proiectat de Zaha Hadid, unul de 60 de metri proiectat de un arhitect roman, Dorin Stefan, si un bloc de 10 etaje, poiectat de o firma din Israel, Bergman, Walls & Associates) si au cerut Comisiei sa se pronunte asupra uneia dintre variante. Mai mult, in caz contrar au afirmat ca se vor adresa instantei.

Comisia nu s-a putut pronunta din lipsa de cvorum, urmand ca proiectul sa revina. De asemenea s-a propus o discutie cu primarul general si cu consilierii pentru a se decide daca o astfel de investitie este oportuna pentru oras sau nu.

In ciuda faptului ca la prezentarea de la Comisia Tehnica de urbanism s-a insistat asupra cladirii proiectate de Zaha Hadid, reprezentantul Rubin Gold spune ca nu tine ca acest proiect sa se realizeze. „Noi nu vom face acest proiect decat daca orasul il vrea, fiindca este foarte scump. Ca si costuri noua ne convine mai mult proiectul facut de arhitectul roman. In ambele situatii insa suntem dispusi sa discutam cu Primaria ca sa ajungem la o intelegere pe cale amiabla si sa oferim anumite avantaje pentru oras, cum ar fi locuri de parcare, fluidizarea circulatiei, etc”, a declarat acesta.

Atat societatea civila, cat si o parte dintre membrii comisiei au fost impotriva construirii unui turn de 200 de metri deoarece in zona respectiva sunt monumente si o astfel de interventie ar strica specificul local. Dar si din cauza ca strazile din jur, respectiv Eminescu, Ernest Brosteanu si Calea Dorobantilor nu ar suporta un aport de trafic atat de mare. De asemenea, in acest moment legislatia romaneasca nu permite construirea unei cladiri atat de inalte in zona respectiva.

Cine este proprietarul terenului?

Rubin Gold 2004 i-a avut asociati la infiintare pe bucurestenca Mariana Claudia Sterpu si pe fratele ei, Cristian Ionel. La jumatatea lui 2005, cei doi au decis ca firma sa infiinteze un punct de lucru in satul Unirea din judetul Dolj, la numarul 734, unde se vor desfasura activitati de jocuri de noroc, pariuri si baruri activitati atat de dragi satenilor.

In decembrie 2005, punctul de lucru de la numarul 734 s-a inchis pentru a-i lasa loc altuia, aflat pe tarlaua 67, parcela 867 tot din comuna Unirea, unde pariorii inraiti de la sate puteau sa-si lase linistiti banii.

Rubin Gold 2004 si-a schimbat radical componenta in martie 2007, atunci cand fratii Sterpu s-au retras din firma, lasand locul firmei cipriote Brightmission Holdings Limited, cu sediul in Nicosia. Reprezentantul firmei cipriote era Shamir Alon, un israelian nascut la Chisinau, care a devenit si noul administrator. Cu aceasta ocazie s-a inchis si punctul de lucru de pe tarlaua doljeana, pariurile si jocurile de noroc au devenit activitate secundara, iar obiectul principal a devenit cumparare si vanzare de bunuri imobiliare.

Un comentariu:

  1. te rog sustine pe blogul tau aceasta initiativa

    petitieonline.ro/petitie/suspendarea_salariilor_conducatorilor_insititutiilor_publice-p24493051.html

    poate reusim sa schimbam ceva

    RăspundețiȘtergere